Recente Posts
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief
Tags

Stabiele bloedsuikerspiegel? De 11 beste tips voor meer energie

Wordt je regelmatig wakker met een rommelende maag? Ben je overdag moe en is de snoepautomaat op je werk niet veilig? Kan je onmogelijk een paar uur niet eten zonder chagrijnig, trillerig of duizelig te worden? Grote kans dat je bloedsuikerspiegel te veel schommelt. Met deze 11 tips houd je je bloedsuikerspiegel stabiel zodat jje de dag energiek en happy door komt.

Hoe werkt de bloedsuikerspiegel?

Als we eten worden de koolhydraten in onze voeding afgebroken tot glucose. Deze glucose komt vanuit de darmen in het bloed terecht en wordt vervolgens door het hormoon insuline naar de cellen gestuurd. De cellen verbranden de glucose om energie op te wekken. Wanneer er meer glucose binnenkomt dan het lichaam kan verbranden, wordt het overschot in de vorm van glycogeen in de spieren en lever gestald. De lever en spieren zijn relatief kleine opslagplaatsen; er is daar ruimte om ongeveer 1 dag energie op te slaan. Zitten de spieren en lever vol, dan wordt het overtollige glucose omgezet in vet. Wanneer de bloedsuikerwaarden laag zijn, maakt de alvleesklier het hormoon glucagon aan wat het glycogeen uit de lever en spieren weer omzet in glucose. En wanneer er geen of weinig koolhydraten binnenkomen bijvoorbeeld in het geval van vasten of bij een koolhydraatarm dieet dan kan het lichaam overschakelen op vetverbranding. Ook kan het lichaam in extreme gevallen eiwitten om zetten in glucose (gluconeogenese).

Wanneer is de bloedsuikerspiegel te hoog?

De hoeveelheid glucose die in je bloed zit wordt gemeten in millimol per liter (mmol/l). Een normale nuchtere waarde ligt tussen de 4,0 en de 6,0 mmol/l. Twee u