Recente Posts
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief
Tags

Alles wat je wilt weten over gember

In dit blog duik ik in de wondere wereld van de gember. Dit kruidige specerij wordt over de hele wereld veel gegeten en kent een lange geschiedenis. Ook tegenwoordig is het heel populair vanwege zijn gezondheid bevorderende effecten. Zo maken veel mensen regelmatig gemberthee, wordt het toegevoegd aan smoothies en kun je het ook als supplement in capsules verkrijgen. Waar is gember goed voor? En hoe maak je zelf een lekkere gemberthee? Je leest het in dit blog


Waar komt gember vandaan? een stukje geschiedenis

Oorspronkelijk komt de gemberwortel uit Zuid- Oost Azië, maar tegenwoordig wordt de gemberplant in alle tropische gebieden gekweekt. Er zijn wel 50 verschillende soorten gember, met elk zijn eigen kenmerkende geur en smaak. In Afrika groeien de scherpere soorten de gember uit China is veel milder en wordt vaak in de keuken gebruikt. De oude Grieken en Romeinen kenden gember al. De Romeinen namen gember mee toen ze Engeland binnen vielen en de Spanjaarden namen het vervolgens weer mee naar Amerika. Gember is verder al gedurende duizenden jaren in China en India in gebruik vanwege zijn medicinale eigenschappen.


Waar werd gember vroeger voor gebruikt?

Gember werd van oudsher vooral ingezet voor de spijsvertering. Bij krampen een opgeblazen gevoel en maagklachten was het een geliefd middel om in te zetten. Ook werd het toegevoegd aan andere kruidenmengsels om de opname ervan te verbeteren. In de Chinese geneeskunde wordt het nu nog ingezet om de maag en longen te warmen en een energietekort aan te vullen.


Is gember gezond?

Ja, gember is zeker gezond. Er zijn veel klinische onderzoeken gedaan met mensen en dieren naar het effect van de werkzame stoffen in gember. Het blijkt dat gember het maag- en darmslijmvlies kan beschermen en de opname van vitaminen en mineralen met wel 200 % kan verhogen. Het zorgt voor een betere galafgifte en ondersteunt de lever in zijn functie. Wat dat betreft hadden ze het in de oudheid al goed gezien dat gember een positief effect op de spijsvertering heeft. De werkzame stoffen in gember zijn o.a: zingeron, gingerol en shogaol, deze laatste twee geven gember ook zijn scherpe, pittige smaak.


Gember en misselijkheid

Uit onderzoek blijkt ook dat dat gemberextract heel effectief en betrouwbaar werkt bij reisziekte. Door minimaal 3 uur voor de aanvang van de reis (per auto, boot of vliegtuig) een capsule gember wortelstokextract van 500 mg in te nemen met wat water (een half uur voor de maaltijd) kun je misselijkheid of overgeven voorkomen. Ook bij misselijkheid ten gevolge van medicijngebruik, of operatieve ingrepen kan het gebruik van gember waardevol zijn.


Gember tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je ondanks de goede werking bij misselijkheid beter geen gemberextracten in supplementvorm te gebruiken. Deze bevatten hoge hoeveelheden werkzame stoffen die mogelijk kunnen zorgen dat de baarmoeder samentrekt. Gemberthee is wel veilig omdat het veel minder sterk is, maar kan nog steeds goed helpen bij misselijkheid.


Verschil tussen gemberpoeder en verse gember

Gemberpoeder werkt 10 x sterker dan verse gember en bevat meer actieve componenten en nutriënten. Dit komt doordat het verhitten en drogen van de wortel ervoor zorgt dat sommige bestanddelen omgezet worden in nog werkzamere bestanddelen. Reden genoeg dus dit lekker aan je eten toe te voegen. Wil je gember als supplement gebruiken let er dan op dat dit gestandaardiseerd is, dit betekent dat de gembercapsules een gegarandeerde hoeveelheid van de actieve stoffen gingerol, shogaol en zingeron bevatten.


Gember bewaren

De gemberwortel kun je zowel in de koelkast als erbuiten bewaren. In de koelkast blijft hij in een afgesloten zakje zo’n 3 weken goed. Gember kun je ook goed invriezen, je kunt de wortel dan het beste in kleine stukjes snijden, zodat je telkens kan pakken wat je nodig hebt.


Gember schillen en snijden

Als je gemberwortel gaat snijden kun je hem het beste van tevoren schillen, dit kun je makkelijk met een aardappelmesje doen, vervolgens kun je hem dan in kleinere stukjes snijden. Als je de gemberwortel raspt hoef je hem niet eerst te schillen, de schil blijft achter in de rasp.


Gemberthee maken

Gemberthee is heel snel en simpel te maken. Je hebt nodig:

· 5 cm verse gember

· 1 liet water

· 1 citroen

· Honing


Bereiding:

Schil de gember met een aardappelschilmesje of dunschiller en snijd de wortel in kleine plakjes. Doe deze met het sap van de citroen bij het water en zet op het vuur. Waneer het water kookt, laat je het nog 10 minuten doorkoken. Daarna kun je het zeven en met wat honing opdrinken.
Stralen van binnen en buiten?

Geef je lichaam en uiterlijk een natuurlijke boost! Check het nieuwe boek: Krachtvoer voor vrouwen

#gembergezond#gemberthee#gemberinfo@gembermisselijkheid