Recente Posts
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief
Tags

Alles wat je wilt weten over suiker


Dat suiker niet goed voor je is, weet je inmiddels wel. Maar hoe zit het met andere 'gezonde' zoetstoffen zoals honing en kokosbloesemsuiker? Is alle suiker hetzelfde? Lees snel verder.


Wat is suiker eigenlijk?

Suiker of sacharose is een zoete stof, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet. Daarnaast zitten er suikers in melk (lactose). Van de suikerbiet wordt de witte kristalsuiker gemaakt.Suiker valt onder de groep koolhydraten en kan uit 1 of meer suikermoleculen bestaan die je sachariden noemt. Je kunt je deze sachariden een beetje voorstellen als kralen aan een ketting. Monosachariden bestaan uit 1 sacharide of 1 kraal, zo zijn fructose, galactose (melksuiker) en glucose allemaal monosachariden. Lactose, maltose, sucrose zijn disachariden en bestaan uit 2 suikermoleculen of 2 kralen. De keten van suikermoleculen kan ook nog veel langer worden en een hele ketting vormen, maar dan noem je het in de volksmond geen suiker meer. Zo bevat het zetmeel in aardappels en graanproducten veel langere ketens suikermoleculen. De meeste suikers bestaan uit glucose, fructose of een mengsel daarvan. Dit geldt voor alle soorten suiker (rietsuiker, bietsuiker en druivensuiker) maar ook voor de siropen zoals agave siroop, ahornsiroop en honing.