Recente Posts
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief
Tags

Hyperventilatie, wat kun je eraan doen?


Bij een hyperventilatie aanval is je ademhaling te snel en te diep, hierdoor komt er naar verhouding teveel zuurstof binnen en wordt er teveel koolzuurgas uitgeademd. Zo´n aanval kan vreselijk beangstigend zijn want het geeft het gevoel alsof je geen lucht krijgt. Sommige mensen die voor het eerst een hyperventilatieaanval hebben belanden dan ook op de eerste hulp omdat ze denken dat ze een hartaanval hebben. Hyperventilatie komt vooral voor bij mensen die veel stress hebben of oververmoeid zijn. Ook angst en paniek, een tekort aan vitaminen of een overmaat aan alcohol en cafeïne kunnen triggers zijn voor een aanval. Lees verder over de functie van de longen en wat je zelf kunt doen om hyperventilatie te voorkomen.

Functie van de longen

Onze longen zijn een prachtig orgaan en vitaal orgaan waar we letterlijk geen minuut zonder kunnen. Per dag ademen we wel zo’n twintigduizend keer! Deze ingeademde lucht gaat via de luchtpijp naar de bronchiën die zich vertakken in miljoenen kleine longblaasjes die zuurstof opnemen en koolzuurgas afgeven. De zuurstof wordt vervolgens via de bloedsomloop door het hele lichaam vervoerd zodat alle cellen ervan kunnen profiteren.

Qua bouw en functie hebben de longen wel wat weg van een boom. De longblaasjes zijn als het ware de blaadjes van de boom all