Recente Posts
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief
Tags

Je darmflora verbeteren?Zo doe je dat!


Eenzaam voel ik me eigenlijk nooit. Regelmatig denk ik aan alle kleine vriendjes die in en op mij leven. De bacteriën die genoeglijk aan mijn mascara knagen en de miljoenen darmbacteriën, die net als in een overbevolkte wijk, met af en toe een burenruzie daargelaten, zich heel prettig vermaken in mijn buik. Die kleine rakkertjes in je darmen wonen er niet voor niets, ze vervullen elke dag heel belangrijke taken in je lichaam! Lees verder en bekijk mijn tips eens goed hoe je beter voor je darmflora kan zorgen en je darmflora te herstellen...

Samenstelling van de darmflora

We hebben in onze darmen meer bacteriën dan dat we cellen hebben in ons lichaam. Het zijn er zo’n 100 biljoen, verdeeld over een paar honderd verschillende soorten bacteriën. In je darmen leven zowel ‘goede’ als ‘slechte’ bacteriën naast elkaar, ook vind je er verschillende soorten schimmels zoals bijvoorbeeld de Candidaschimmel. Balans tussen alle bevolkingsgroepen is hier het toverwoord. Wanneer slechte bacteriën de overhand krijgen kunnen allerlei klachten ontstaan. Zo worden bepaalde soorten diarree veroorzaakt door de bacterie Clostridium.


Functies darmflora

De goede bacteriën vervullen heel belangrijke functies; zo ondersteunen ze je immuunsysteem door te communiceren met de immuuncellen in de darm. Ook helpen ze je bij de voedselvertering door te zorgen dat het eten wat je eet wordt omgezet in stoffen die je makkelijk kan opnemen. Dit komt een regelmatige stoelgang ten goede. Verder maken ze vitaminen aan zoals vitamine B1, B6, B12, foliumzuur, biotine en vitamine K. Ook bepaalde soorten vetzuren die als voeding dienen voor je darmwand, worden door de bacteriën aangemaakt. Tevens kunnen ze helpen voedselallergiën te verminderen. De ‘slechte’ bacteriën en schimmels worden onder de duim gehouden, doordat de ‘good guys’ de zuurgraad in de darm laag houden. Best indrukwekkend toch? De balans in de darmflora kan door antibioticabehandelingen, infecties, stress en andere factoren flink verstoord worden.


Verbeter je darmflora met de volgende 10 tips:


Tip 1: Eet meer groente en fruit

De oplosbare vezels in groente en fruit zijn een voedingsbron voor de goede bacteriën in de darm. Ze kunnen deze fermenteren en omzetten in goede stoffen. Vooral artisjok, banaan, ui, asperge, prei, aardpeer en schorseneer zijn rijk aan inuline, ook wel een prebioticum genoemd.
Tip 2: Vermijd suiker

Suiker kan dienen als voeding voor slechte bacteriën en schimmels en bevordert de groei daarvan. Eet alleen natuurlijke suikers uit groenten en fruit en vermijd suikerrijke drankjes, koek en snoep. Ook witmeelproducten als spaghetti, macaroni en wit brood worden makkelijk in suikers omgezet.

Tip 3: Eet gefermenteerde producten

Melkwei, zuurkool, brooddrank, gefermenteerde groentesappen, karnemelk, yoghurt, Biogarde, natuurdesembrood, miso, tamari, shoyu, tempé en kombucha bevatten alle goede bacteriën die helpen bij de spijsvertering.
Tip 4: Neem alleen antibiotica als het echt niet anders kan

Antibiotica doodt schadelijke bacteriën in het lichaam, maar ook de goede bacteriën in de darm. Na een kuur is de darmflora ernstig aangetast, waardoor de weerstand laag is. Zo is de kans op infecties na een antibioticakuur groter. Overleg altijd met de arts of een kuur strikt noodzakelijk is.

Tip 5: Vermijd stress

Langdurige stress heeft een negatief effect op de darmflora. Als je veel stress hebt zoek dan naar manieren om dit op te lossen. Slaap goed, eet zo groen en onbewerkt mogelijk, doe aan lichaamsbeweging en zoek naar activiteiten die je helpen opladen.

Tip 6: Overdrijf hygiëne nietAls je in een vieze omgeving bent is het natuurlijk goed om je handen te wassen. Denk aan openbare toiletten of na het reizen in het openbaar vervoer. Zo vermijd je dat schadelijke bacteriën en parasieten je lichaam inkomen. Maar natuurlijk ‘vuil’ zoals aarde bevat ook bacteriën die een beschadigde darmflora kunnen helpen herstellen. Werk je dus een dagje in de tuin, dan is het helemaal niet erg om met ongewassen handen je maaltijd te nuttigen.


Tip 7: Eet volop kruiden en specerijen

Op de oppervlakte van veel kruiden en specerijen leven goede bacteriën die je darmflora kan gebruiken. Bovendien zijn ze lekker en bevatten ze veel anti-oxidanten die je lichaamscellen beschermen tegen schaden.Tip 8: Slik je tandpasta niet door en rook niet

Fluor in tandpasta, maar ook chloor in kraanwater en andere zware metalen zoals cadmium uit sigarettenrook hebben een schadelijk effect op de darmflora.